Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken en hoe herken je ze?

Bijna iedereen heeft wel gekleurde vlekjes op de huid zoals moedervlekken of sproeten. Er bestaan veel verschillende soorten pigmentvlekken waarvan de meeste gelukkig goedaardig zijn. Toch bestaan er ook kwaadaardige pigmentvlekken die een vorm van huidkanker zijn.

De vlekjes op de huid komen bij praktisch iedereen voor. Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een ophoping van het organisch pigment melanine dat ons beschermt tegen schadelijke UV-straling. Wanneer er veel pigment op een kleine oppervlakte voorkomt, kleurt de huid donkerder met een pigmentvlek als gevolg.

 

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Sommige pigmentvlekken ontstaan al bij de geboorte, maar dit is slechts een klein gedeelte. De meeste vlekken ontstaan pas na verloop van tijd en kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren.

Pigmentvlek verwijderd 

Zon

De zon is 1 van de invloeden die pigmentvlekken kunnen veroorzaken. Het pigment melanine beschermt ons tegen de UV-straling van de zon en zorgt er ook voor dat onze huid bruin kleurt wanneer we in de zon komen. Bij een teveel aan UV-licht kan de huid soms te veel melanine aanmaken die zich dan op één plaats verzamelt.


 

Ouderdom

Naarmate het lichaam ouder wordt, ontstaan er ouderdomsvlekken of levervlekken die men meestal kan terugvinden in het gezicht of op de rug van de hand. Wanneer de huid veroudert, neemt het aantal melanocyten af, terwijl de resterende melanocyten groter worden en zich minder verplaatsen.


 

Zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap kan er het zogenaamde zwangerschapsmasker ontstaan. Melasma, Chloasma of ook wel het zwangerschapsmasker genoemd. De verandering van de hormonen kan ervoor zorgen dat er in de nek of in het gezicht donkerdere vlekken ontstaan. Bij vrouwen met een lichtere huid zullen de vlekken donkerder zijn dan de normale huid terwijl de vlekken eerder lichter zullen worden bij vrouwen met een donkerdere huid.

Wat kun je zelf doen om pigmentvlekken te voorkomen?

  • Bescherm uw huid goed door een hoge beschermingsfactor of sunblock te gebruiken
  • Draag een pet/hoed in de zon
  • Gebruik geen parfum op de huid als u in de zon wil gaan zitten
  • Lees aandachtig de bijsluiter van uw medicijnen door

 

Behandeling die in te zetten zijn bij pigmentvlekken:

 FRUITZUUR BEHANDELINGEN