Ouderdomswratjes 

Ouderdomswratjes zijn goedaardig aangroeisels van de huid. Deze huidafwijking ontstaat vaak vanaf middelbare leeftijd. De wratjes zijn ruw en half bolvormig en er kunnen meerdere kleuren in voorkomen. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Hoe ontstaan ouderdomswratten?

 Ouderdomswratten ontstaan waarschijnlijk als gevolg van het ouder worden van de huid. Bij uitgebreide vormen speelt ook een erfelijke factor een rol. Tot nu toe is er geen relatie aangetoond tussen ouderdomswratten met virussen,  bacteriën of parasieten, zon blootstelling of voeding.

 

Hoe zien ouderdomswratten eruit?

 In het begin zijn het meestal geelachtige vlekjes of verhevenheden, maar met de tijd worden ze geel-bruin, bruin tot zwart; ze bereiken soms een grootte van 2-3 cm. Met het ouder worden, worden ze ook meer bloemkoolachtig, wratachtig met een ruwe oppervlak; men spreekt dan van een “rijpe ouderdomswrat”. De afwijkingen kunnen bijna overal voorkomen, maar zijn toch vooral gelokaliseerd op de slapen en op de romp. Meestal zijn ze meervoudig en soms zijn ze in zeer grote aantallen aanwezig.

Na de behandeling

Na het verwijderen van een ouderdomswrat ontstaat een wondje, waar een korst op komt. Het is belangrijk dat u niet aan dit korstje krabt. Verder is het belangrijk om de huid waar wratjes zijn weggehaald, goed te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Dit voorkomt pigmentvlekken.

 

Behandeling die in te zetten is bij ouderdomsvlekken: